« return to project type index
 
SJSU Museum


San Jose
CA
2003
An art museum adjacent to an art school poses technical challenges as well as immense possibilities. The immediate and obvious solution is to simply connect them and say that one is part of the other. The harder and perhaps better solution is to suggest that their new proximity isn’t about their connection but about how they change each other. Our scheme attempts to build and facilitate this change.

At its core our scheme suggests that work and presentation are a continuum and that they should happen in conjunction with each other. Thus we quickly avoided options that separated the gallery structure from the school but embraced a light filled atrium that directly links galleries and newly opened studio classroom space. The two spaces share a visual connection that at once informs the work of students and the perception of viewers.. Ultimately then viewers may ask “am I looking at art or am I looking at art’s creation?” Or perhaps better, “is there a difference?”

image: site plan